- ماما هنامشرفة عامة القسم الدينى و الأسرة
- عدد المساهمات : 9179
نقاط : 49030
تاريخ التسجيل : 21/04/2011
نصائح دكتور ماجد زيتون لتثبيت الوزن فى رمضان
الأربعاء 26 يونيو 2013, 12:17
نصائح لتثبيت الوزن فى رمضان
لانه من الصعب الالتزام بالمعايير السليمه للاكل فى رمضان انا حاحاول اقول بعض النصائح اللى تعدى الشهر الكريم على خير وبدون زباده فى الوزن
علشان نحافظ على وزننا ناكل على قد ما الجسم بيحرق سعرات حرارية... يعني لو بنت هتكون محتاجة إلى 1800 سعر حراري، ولو ولد هيكون محتاج إلى 2200 سعر نقسم السعرات على مجموع الأكل اللي بناكله طول اليوم؛ يعني لو حبينا ناكل قطايف لازم نبقى عارفين إن واحدة من القطايف الصغيرة تحتوي على 300 سعر حراري...
وبما أننا لا نعرف عدد السعرات الحرارية لأغلب الأكل ففيه طريقة أسهل، وهي إني أحرص على الوزن كل أسبوع؛ علشان أعرف وزني قد إيه، وآكل عادي بس نصف الكمية اللي أنا متعوّد عليها؛ يعني لو متعود آكل طبق أرز أكتفي بنص الطبق.. يعني كل الأكل مسموح به بس نص الكمية...
ليه كده علشان فيه اضافات كتيره بندخلها فى اكلنا زى الشوربه والعصائر والحلويات ودى كلها لازم اعمل حسابها
والحلو يوم قطايف وأكتفي بواحدة وأكمل الحلو بالفاكهة وتكون تفاحة أو كمثرى، أو يوم كنافة أو أي حاجة حلوة، واليوم التاني يبقى الحلو فاكهة مع الحفاظ على أن يكون بين كل وجبة والتانية مش أقل من خمس ساعات مع الانتظام في ممارسة الرياضة.. وفي نهاية الأسبوع أوزن نفسي، لقيت الوزن زايد معناه إني تجاوزت السعرات الحرارية المقررة في اليوم، وأبدأ أقلل في الكمية، وأزود في الفاكهة شوية بدل الحلويات، وأمارس رياضة أكتر
- نبدأ بالشوربة وهي طبق رئيسي على الفطار، وعلشان نشربها وإحنا بنثبت الوزن ممكن نشرب شوربة الفراخ بعد وضعها في الثلاجة، ونشيل الوش أو الطبقة الدسمة اللي على الوش، أو نشرب شوربة طماطم أو شوربة خضار؛ وفيه بعض الناس في الحر ممكن يستغنوا عن الشوربة.
- التمر من أساسيات الإفطار والبعض بيتناوله لأنه سنّة، وطبعاً التمر بيحتوي على قيمة غذائية كبيرة، ولكنه يحتوي على سعرات حرارية عالية جدًّا جدًّا.. في الريجيم العادي غير مسموح به أبداً وهو من الفاكهة الممنوعة؛ لكن في التثبيت أو في الريجيم الخفيف هو مسموح، لكن بكمية قليلة جدًّا يعني تكفي واحدة أو اثنين بالكتير... يبقى أنا كده عملت السنّة بدون إسراف أو تفريط.
إزاي نتعامل مع الفطار صح؟
أولاً ناكل تمرة أو نشرب الشوربة، ونصلي المغرب خلال ربع ساعة تكون المعدة اشتغلت، بعد كده نبدأ في وجبتنا الرئيسية، ويكون فيها كل حاجة: نشويات أربع ملاعق أرز أو مكرونة أو عيش بلدي، وطبعا أُفضّل لو استخدمنا الأرز البني والبسمتي والمكرونة السن، ويكون على الفطار طبق خضار ني في ني، وعلى فكرة أغلب الناس النهارده بيحبوه، ممكن نحط عليه سمنة أو زيت لكن كمية قليلة جدًّا... والبروتين ربع فرخة منزوعة الجلد أو قطعة لحمة مشوية أو على حسب الرغبة.
وطبعاً السلطة والفاكهة نهتم بهم جدًّا؛ لأنهم بيساعدوا على انتظام الجهاز الهضمي اللي بيضطرب في رمضان؛ بسبب اختلاف مواعيد الأكل، وبعد التراويح ناخد قطايف أو فاكهة.
وفي السحور زبادي أو فول أو جبنة قليلة الدسم أو جبنة قريش بكميات قليلة ونقلل الملح... ونقلل المخللات ونكتفي بحاجة بسيطة منها على الفطار لو الضغط منخفض؛ لأن الحر والصيام بيخفضوا الضغط
هل فيه عصاير ممنوعة؟
ممكن نشرب عصير مانجو لكن بكمية قليلة، ويكون أفضل لو كان عصير برتقال لإن سعراته الحرارية أقل... كمان من العصاير المفيدة في رمضان العرقسوس والكركديه، وممكن نحليه بالسكر الدايت أو بالكندريل، أو أي بديل للسكر علشان نقدر نشرب براحتنا أي كمية من العصير.
وقمر الدين والخشاف؟
أنا ضد فكرة المنع، لو أنا مش عامل ريجيم كلنا متربيين على الخشاف والقمر الدين... ودي من الحاجات الجميلة المرتبطة برمضان من زمان، وكل البيوت المصرية لا تخلو موائدها من الخشاف؛ لكن أهلنا كانوا بيتحرّكوا أكتر مننا، النهارده إحنا عايشين في زمن الريموت كنترول ونادراً ما نتحرّك، ممكن ناخد قمر الدين والخشاف لكن بكميه قليلة جدًّا؛ لأن سعراتهم عالية
في السعودية بيتعاملوا مع الفطار بشكل مختلف؛ بعد المغرب بياكلوا تمر وحاجة خفيفة، والوجبة الرئيسية بعد صلاة التراويح..ومبياكلوش حاجه لتانى يوم . هل النظام ده بيساهم في
تثبيت الوزن وممكن إننا نطبَّقه
لانه من الصعب الالتزام بالمعايير السليمه للاكل فى رمضان انا حاحاول اقول بعض النصائح اللى تعدى الشهر الكريم على خير وبدون زباده فى الوزن
علشان نحافظ على وزننا ناكل على قد ما الجسم بيحرق سعرات حرارية... يعني لو بنت هتكون محتاجة إلى 1800 سعر حراري، ولو ولد هيكون محتاج إلى 2200 سعر نقسم السعرات على مجموع الأكل اللي بناكله طول اليوم؛ يعني لو حبينا ناكل قطايف لازم نبقى عارفين إن واحدة من القطايف الصغيرة تحتوي على 300 سعر حراري...
وبما أننا لا نعرف عدد السعرات الحرارية لأغلب الأكل ففيه طريقة أسهل، وهي إني أحرص على الوزن كل أسبوع؛ علشان أعرف وزني قد إيه، وآكل عادي بس نصف الكمية اللي أنا متعوّد عليها؛ يعني لو متعود آكل طبق أرز أكتفي بنص الطبق.. يعني كل الأكل مسموح به بس نص الكمية...
ليه كده علشان فيه اضافات كتيره بندخلها فى اكلنا زى الشوربه والعصائر والحلويات ودى كلها لازم اعمل حسابها
والحلو يوم قطايف وأكتفي بواحدة وأكمل الحلو بالفاكهة وتكون تفاحة أو كمثرى، أو يوم كنافة أو أي حاجة حلوة، واليوم التاني يبقى الحلو فاكهة مع الحفاظ على أن يكون بين كل وجبة والتانية مش أقل من خمس ساعات مع الانتظام في ممارسة الرياضة.. وفي نهاية الأسبوع أوزن نفسي، لقيت الوزن زايد معناه إني تجاوزت السعرات الحرارية المقررة في اليوم، وأبدأ أقلل في الكمية، وأزود في الفاكهة شوية بدل الحلويات، وأمارس رياضة أكتر
- نبدأ بالشوربة وهي طبق رئيسي على الفطار، وعلشان نشربها وإحنا بنثبت الوزن ممكن نشرب شوربة الفراخ بعد وضعها في الثلاجة، ونشيل الوش أو الطبقة الدسمة اللي على الوش، أو نشرب شوربة طماطم أو شوربة خضار؛ وفيه بعض الناس في الحر ممكن يستغنوا عن الشوربة.
- التمر من أساسيات الإفطار والبعض بيتناوله لأنه سنّة، وطبعاً التمر بيحتوي على قيمة غذائية كبيرة، ولكنه يحتوي على سعرات حرارية عالية جدًّا جدًّا.. في الريجيم العادي غير مسموح به أبداً وهو من الفاكهة الممنوعة؛ لكن في التثبيت أو في الريجيم الخفيف هو مسموح، لكن بكمية قليلة جدًّا يعني تكفي واحدة أو اثنين بالكتير... يبقى أنا كده عملت السنّة بدون إسراف أو تفريط.
إزاي نتعامل مع الفطار صح؟
أولاً ناكل تمرة أو نشرب الشوربة، ونصلي المغرب خلال ربع ساعة تكون المعدة اشتغلت، بعد كده نبدأ في وجبتنا الرئيسية، ويكون فيها كل حاجة: نشويات أربع ملاعق أرز أو مكرونة أو عيش بلدي، وطبعا أُفضّل لو استخدمنا الأرز البني والبسمتي والمكرونة السن، ويكون على الفطار طبق خضار ني في ني، وعلى فكرة أغلب الناس النهارده بيحبوه، ممكن نحط عليه سمنة أو زيت لكن كمية قليلة جدًّا... والبروتين ربع فرخة منزوعة الجلد أو قطعة لحمة مشوية أو على حسب الرغبة.
وطبعاً السلطة والفاكهة نهتم بهم جدًّا؛ لأنهم بيساعدوا على انتظام الجهاز الهضمي اللي بيضطرب في رمضان؛ بسبب اختلاف مواعيد الأكل، وبعد التراويح ناخد قطايف أو فاكهة.
وفي السحور زبادي أو فول أو جبنة قليلة الدسم أو جبنة قريش بكميات قليلة ونقلل الملح... ونقلل المخللات ونكتفي بحاجة بسيطة منها على الفطار لو الضغط منخفض؛ لأن الحر والصيام بيخفضوا الضغط
هل فيه عصاير ممنوعة؟
ممكن نشرب عصير مانجو لكن بكمية قليلة، ويكون أفضل لو كان عصير برتقال لإن سعراته الحرارية أقل... كمان من العصاير المفيدة في رمضان العرقسوس والكركديه، وممكن نحليه بالسكر الدايت أو بالكندريل، أو أي بديل للسكر علشان نقدر نشرب براحتنا أي كمية من العصير.
وقمر الدين والخشاف؟
أنا ضد فكرة المنع، لو أنا مش عامل ريجيم كلنا متربيين على الخشاف والقمر الدين... ودي من الحاجات الجميلة المرتبطة برمضان من زمان، وكل البيوت المصرية لا تخلو موائدها من الخشاف؛ لكن أهلنا كانوا بيتحرّكوا أكتر مننا، النهارده إحنا عايشين في زمن الريموت كنترول ونادراً ما نتحرّك، ممكن ناخد قمر الدين والخشاف لكن بكميه قليلة جدًّا؛ لأن سعراتهم عالية
في السعودية بيتعاملوا مع الفطار بشكل مختلف؛ بعد المغرب بياكلوا تمر وحاجة خفيفة، والوجبة الرئيسية بعد صلاة التراويح..ومبياكلوش حاجه لتانى يوم . هل النظام ده بيساهم في
تثبيت الوزن وممكن إننا نطبَّقه
صلاحيات هذا المنتدى:
لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى